Graag stellen wij ons even aan u voor:
Wij zijn Alette van Dalen – van den Brul (doktersassistente en wijnboerin) en Gerard van Dalen (installateur en wijnboer).

In 2013 hebben we elkaar ontmoet. Meteen was er de klik. Niet alleen de klik van muziek, fotografie, dezelfde raakvlakken over hoe in het leven te staan maar vooral ook de klik van het liefhebben van het buitenleven. Als na een periode van wennen aan de nieuwe situatie, blijkt dat onze zoons(Pieter en Martijn) ook erg goed met elkaar kunnen opschieten en we als gezin prima functioneren, besluiten we om samen de toekomst verder aan te gaan. We gaan een nieuw huis bouwen op het platteland en er ontstaan plannen voor een eigen wijngaard. Sinds 2014 wonen we op Gravendael, is de wijngaard  aangeplant en de vakantiewoning/B&B af. Dit alles doen wij naast ons werk in de elektrotechniek, gezondheidszorg en de muziek. We genieten met volle teugen en hebben geloof in de toekomst waarin we onze dromen proberen te verwezenlijken.


GESCHIEDENIS
In 2013 zijn de plannen ontstaan voor het wonen op het platteland en het hebben van een eigen wijngaard. De juiste plek hiervoor werd al snel gevonden aan de Gravenstraat in Klein Amsterdam, gemeente Voorst. Het grote regelen en uitzoeken is begonnen. In november 2013 wordt begonnen met de bouw van ons nieuwe huis. Tegelijk wordt in deze maand de bestelling gedaan voor de eerste wijnranken. In april 2014 hebben we onze nieuw woning betrokken en op 3 mei 2014 worden, met behulp van veel vrienden, de eerste 3000 wijnranken aangeplant! Het gaat om vier verschillende soorten: Johanniter, Riesel, Regent en Cabernet noir.  Op de grond die over was zijn 2 mei 2015 nog eens ruim 2000 ranken gepoot. De keus is hiervoor gevallen op Souvignier gris. De wijngaard is nu 1,2 hectare groot waarop 5200 druivenstokken bestaande uit 5 rassen staan.

Omdat we willen blijven ontwikkelen is in 2020 is er een nieuwe wijnschuur gebouwd waarin we groepen kunnen ontvangen voor rondleidingen en proeverijen. Daarnaast zijn er arrangementen te boeken met bv rondritten per paardentram of andere uitjes rondom de wijngaard. Of het nu gaat om snoeien in de winter, onderhoud in de zomer of druiven plukken in het najaar, in de wijngaard is en blijft altijd iets te doen.

Waar ligt Gravendael?

Wijngoed Gravendael ligt op het platteland midden in de stedendriehoek, Zutphen-Apeldoorn-Deventer. Het grenst aan de pas gerenoveerde Empe Tondense heide. Deze heide is een natuurgebied in de buurt van de dorpjes Empe en Tonden in de IJsselvallei, ten westen van Zutphen. Er loopt een mooie wandelroute doorheen, zodat je optimaal kan genieten van dit waterrijke heide- en blauwgraslandgebied waar in voorjaar en zomer bijzondere bloemen bloeien en zeldzame diersoorten leven.

In de omgeving zijn verder vele wandel- en fietsroutes. Via het prachtige coulissen landschap fietst u zo naar de Hoge Veluwe of de Loenense waterval. Veel natuur op een steenworpafstand. Ook op cultureelgebied is er van alles te doen. In Apeldoorn is Paleis het Loo te bezichtigen en Arnhem met haar musea zoals bv het watermuseum en openluchtmuseum. Ook in Arnhem het Burgers Zoo, ze zijn allemaal binnen 20 minuten te bereiken. Voor de kleintjes onder ons zijn de Julianatoren en Apenheul in Apeldoorn een fantastische belevenis.